Elevernas egna ord fick vingar – från klassrummet till författare!
23 april 2025Vad händer när nioåringar får möta rädslor genom litteratur – och sedan sätta ord på sina egna? I team 3 (årskurs 3) på Lärande Grundskola Skapa, har eleverna arbetat med uppdraget Novellsamlingen, som utgår ifrån noveller från Vanja Perssons bok - De svarta fjärilarna. Resultatet? Ett skrivprojekt där elevernas texter inte bara togs på största allvar – utan också fick vingar ut i verkligheten.

Det hela började när biblioteksutvecklare Magdalena Ivarsson på Lärande delade lästips med läraren Anna Wester, under de interna Lärandedagarna – tips baserade på aktuell forskning om barns läsning och litteraturens roll i undervisningen.
Bland tipsen fanns - De svarta fjärilarna - en liten men stark bok om mod, rädsla och att sätta ord på det svåra. Boken är en del av en handledning framtagen av Barbro Westlund, en av Sveriges mest framstående forskare inom läs- och skrivutveckling.
– Jag blev direkt nyfiken och började läsa mer, berättar Anna, en av två lärare i teamet. Jag såg direkt potentialen i att använda boken i undervisningen.
Elevernas noveller växte fram med feedback och inspiration
– Boken lästes högt i klassen och följdes av samtal om känslor, mardrömmar, vänskap och rädslor – både de vi har och de vi kan övervinna, förklarar Anna Wester. Därefter började skrivprocessen. Eleverna skrev sina egna berättelser för hand och fick personlig, uppmuntrande feedback av mig. Jag ställde frågor som: ”Vad händer sen?” och ”Vem är det här?” Det hjälpte eleverna att utveckla sina texter, som blev både mer levande och detaljerade, säger hon.
Eleven Iris berättar:
– Jag tyckte om att använda min fantasi och skriva om det. Jag ville ha ett öppet slut i min berättelse. Alla skulle tänka ut sitt eget slut.
När berättelserna tog form blev de mer än bara skrivövningar – de blev riktiga, meningsfulla berättelser.
Berättelserna nådde utanför klassrummet
Men det stannade inte där. En elev föreslog att författaren kanske kunde få läsa deras berättelser. Anna tog direkt kontakt med Vanja Persson – som gärna ville ta del av texterna.
Hon läste varje berättelse noggrant, flera gånger, och blev så berörd att hon skickade dem vidare till illustratören Jonnie Holmberg och Stefan Johansson på förlaget Funkibator.
Vanja skrev till eleverna:
– WOW! Jag är så imponerad av era berättelser. Ni har verkligen förstått vad De svarta fjärilarna handlar om och gett fjärilarna egna betydelser. Att sätta ord på det som känns svårt är bland det modigaste man kan göra.
Stefan fyllde i:
– Era texter håller lika hög eller högre kvalitet än många vuxnas. Och då tänker jag på känsla, kreativitet och fantasi. Fortsätt skriva i era liv!
Som tack skickade illustratören Jonnie en specialillustrerad fjäril till klassen – en unik bild som eleverna nu färglägger i akvarell på bildlektionerna. På så sätt lever uppdraget vidare även i andra ämnen.
– Det var coolt att Vanja läste våra berättelser för då kanske hon får lite inspiration från oss, tillägger Iris glatt.
Det meningsfulla lärandet – på riktigt
Uppdraget om noveller har visat eleverna att deras skrivande och röster spelar stor roll – att skrivande inte bara är en övning, utan något som kan beröra andra.
– Vi vill att barnen ska känna att det de gör är viktigt, säger Anna. Att det finns en mottagare som lyssnar. Det är ju så verkliga författare jobbar – de skriver, får respons, justerar, provar igen. Nu fick våra elever uppleva det på riktigt.
Hela klassen lyckades skapa berättelser med en röd tråd och ett eget budskap – oavsett deras olika förutsättningar. Projektet visar hur elevnära teman, inspirerande litteratur och forskning kan samverka för att skapa verkligt och värdeskapande lärande.
Iris avslutar stolt med att säga:
– Uppdraget var roligt för att vi fick veta hur man kan hantera rädslor. Vi fick lära oss att inte vara rädda lika mycket som innan.
Jag tyckte om att använda min fantasi och skriva om det

